Kastanjetreet

Bok-, Film- og Musikkanmeldelser for Trondheim katedralskoles Bibliotek

Bok og film: Stormfulle høyder/Wurthering heights 22/04/2010

Filed under: Bok,Film — thrinemb @ 23:44
Tags: , ,

      

2009                  1992

Denne romanen er av Emily Brontë. Jeg leste boken da jeg gikk på ungdomsskolen, tidlig på 80-tallet, og så de 2 nyeste filmatiseringene ganske nylig fra 1992 og 2009. Vi har både bok og filmer til utlån på skolebiblioteket. 

Handlingen:

Fra det øyeblikket Cathy og Heathcliff møttes som barn, ble deres skjebne forseglet for alltid. Cathy kommer fra en fin familie, og et ekteskap med den ville Heathcliff med uviss fortid er helt utelukket. I stedet gifter hun seg standsmessig med naboen Edgar Linton. Gal av sjalusi beslutter Heathcliff seg for å få sin hevn og ruinere begge deres familier.

Vurdering:

Boken og filmene er en studie i lidenskap, galskap og ondskap – utrolige scener i vilt landskap på hedene og viser bredden mellom samfunnslag. Det mest spennende er å se på hvordan bokens tematikk blir videreformidlet i filmene. Er de like, eller helt ulike? Noen likheter er det selvsagt, men samtidig er de veldig ulike. Begge er severdige, og jeg koste meg og levde meg inn i historien. Filmen fra 1992 er uten norsk tekst (engelsk tekst og tale) mens den fra 2009 har norsk tekst.

Av de tre Brontë-søstrene var Emily den store drømmeren. Hennes eneste roman Svindlende Høyder ble ansett for å være for dristig for sin tid, og havnet i skyggen av søsteren Charlottes Jane Eyre. I dag regnes den romantiske og tragiske fortellingen som en av verdenslitteraturens absolutt fremste kjærlighetsromaner. Dette ble hennes eneste roman da hun døde rett etter utgivelsen.

Hør mer om boken, Brontë-søstrene og annet i programmet Bok i P2 av Vera Kvaal // vera.kvaal@nrk.no  – publisert 7. mai 2009.

Bok i P2 07.05.2009: Vera Kvaal om hvordan «Stormfulle høyder» ble til

Kilder: IMDB.com, CDon.com, NRK.no

 

Kommenter innlegget